Cıvıklı Develi’ye özgü bir yerel pide türüdür. Cıvıklı, satır ile çekilmiş kıymanın ve koyunun özel yağlarıyla oluşan karışımın, açılmış hamurun üzerine uygulanarak taş fırında pişirilmesi ile yapılır. Tabi bu, anahatları ile anlatımıdır, bu kadar basit değildir. Kullanılan etin kalitesi, kullanılan diğer gıda malzemeleri, taş fırında yakılan odun türü ve Cıvıklı ustasının mahareti Develi Cıvıklısının lezzetine etki eden faktörlerdir. Hayatınızda unutamayacağınız lezzetli pidelerin başında gelir.
Develi cıvıklısı için, coğrafi işaret ve marka patentleri alınmıştır. Develi’de sadece Cıvıklı yapan pek çok lokanta bulunmaktadır. Ayrıca Develili hemşehrilerimizin yoğun olarak yaşadıkları, Ankara, İstanbul, Antalya gibi şehirlerimizde de Develi Cıvıklısı yapan lokantalar bulunmaktadır.
Cıvıklı Ulusal basında haberlere konu olmuş ülkemizin ve Türk Mutfağının özel yemeklerinden bir tanesidir. Google ve Yandex arama motorlarına Develi Cıvıklısı yazıp aratırsanız ne kadar meşhur bir yemek ve pide olduğunu göreceksiniz.
Siz de, henüz hayatınızda Develi Cıvıklısı yemeyenlerden iseniz ve yolunuz Develi’ye düşerse mutlaka Develi Cıvıklısı ‘nı tatmanızı önemle ve şiddetle tavsiye ediyoruz.
(BSHA – Yaşar Mert)
DEĞERLENDİRME
Değerlendirme Dökümü
-
Yıldız