Develi ekonomisinde tarım ve hayvancılık önemli yer tutmaktadır. İlçede inşaat sektörü de ilçe piyasasını canlandıran önemli bir sektördür. İlçede arpa, çavdar, nohut, buğday, mercimek, gacer gibi tahıl ürünleri, şeker pancarı, ayçiçeği, kabak çekirdeği gibi endüstri ürünleri, sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır.İlçede 10 adet sulama kooperatifi, 10 adet kalkınma kooperatifi bulunuyor ve süt üreticileri birliği bulunmaktadır. İlçede Un fabrikaları ve un değirmenleri bulunmaktadır.
Sindelhöyük ve Yenihayat’da Sultan Sazlığı’ndan elde edilen kamışlardan hasırcılık yapılmakta olup, son zamanlarda hasır dekoratif ürün olarak kullanılması ile birlikte önemini artırmıştır.
İlçede 3 büyük sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Organize sanayi bölgesi eksikliği sebebiyle açılıp kapanan fabrikalar olmaktadır. İlçenin otomobil tamiratı ve diğer üretilen (mobilya, demir doğrama vb.) ürünler için küçük sanayi sitesi bulunmaktadır ve inşa halinde olan yeni yerine taşınmayı beklemektedir.
İlçede tarım makina ve ekipmanları (romörk, pulluk, su tankı vb.) üretimi yapıp Türkiye’nin diğer illerine pazarlamasını yapan şirketler bulunmaktadır. Develi merkezinde her ihtiyacı karşılayabilen esnaf işletmeleri bulunmaktadır.
İlçede önemli miktarda çinko, pomza yatakları mevcuttur. Son yıllarda altın madeni yatakları keşfedilmiş olup, altın madenlerinde çalışan sayısı istihdamı olumlu yönde etkilemiştir. Altın madenlerinde, siyanür kullanılması halk arasında endişe oluşturmaktadır.
Kış mevsiminde etkin olan Erciyes Kayak Merkezi’nde yaşanan turizm etkinliklerinden, Sultan Sazlığı’nın doğal güzelliklerinden, eski medeniyetlere ait eserlerden oluşan kültür mirasının yeterince tanıtılamamasından dolayı Turizm faaliyetlerinden yeterince gelir elde edilememektedir.
(BSHA – Yaşar Mert)
DEĞERLENDİRME
Değerlendirme Dökümü
-
Yıldız