Develi’de her kış mevsimi gelmeden önce çemen yapılır ve kış mevsimi boyunca tüketilir.Çemen’in, ana malzemesini sarımsak bitkisi oluşturmaktadır. Yüzyıllardır pek çok medeniyette sarımsak, tedavi edici özelliği ve faydaları sebebi ile tüketilmiştir.Antik dönemde Sarımsak Mısırlılar, Babilliler, Yunanlılar, Romalılar ve Çinliler tarafından tıp alanında ve ilaç yapımında kullanılmıştır. Çemen, işte böyle bir antibiyotik özellikleri olan bir bitkiden yapılmaktadır.
Peki çemen hangi bitkilerden ve baharatlardan yapılır?
Kış mevsiminde soğuklar sebebi ile vücut direncini artırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için Develililer kış mevsiminde çemen tüketirler.Develi’de Çemen yapma geleneği, hala devam ediyor. Pek çok mahallede bulunan ve “soku” denilen taş dibeklerde sarımsak tokmak ile dövülerek iyice eziliyor, daha sonra iyice ezilmiş sarımsağa kırmızı biber, kimyon ve tuz katılarak karıştırılıyor ve çemen yapılmış oluyor.
Kayseri’nin Develi ilçesinde insanlar kış mevsiminde çemen, pastırma ve sucuk yenildiği zaman üşümeyeceklerine inanıyorlar.
(BSHA – Yaşar Mert)
DEĞERLENDİRME
Değerlendirme Dökümü
-
Yıldız